ایران یکی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان از نظر رخداد حوادث طبیعی محسوب میشود و آتش سوزی نیز از متداولترین حوادث در کشور است. در واقع، یکی از حوادثی است که در زمان وقوع آن ممکن است زندگی افراد زیادی به مخاطره بیافتد و خسارتهای مالی فراوانی برای آنها به بار آورد که البته با بیمه آتشسوزی میتوان خسارتهای مالی را تا حد بسیار زیادی جبران نمود.
خرید بیمه آتش سوزی با پوششهایی که به شما ارائه میدهد یکی از بهترین راهکارها برای جبران این خسارت است، پس بهتر است همین امروز به فکر آینده خود باشید. شناخت پوششهای بیمهای و شرایط بیمه نامههای گوناگون برای بیمهگذاران از اهمیت ویژهای برخوردار است. هر چه این شناخت و آگاهی بیشتر باشد، انتخاب آگاهانهتر و صحیحتری انجام میگیرد. در این مطلب به توضیح بیمه آتش سوزی و پوششهای آن میپردازیم.
بیمه آتش سوزی، از زیر مجموعههای بیمه اموال است که شرکت بیمهگر متعهد میگردد تا زیانهای مالی و مادی که بر اثر وقوع آتشسوزی به اموال و داراییهای منقول و یا غیرمنقول بیمهگذار وارد میشود را تحت پوشش قرار دهد. آسیب وارده به ساختمان، تاسیسات، اثاثیه و ماشین آلات و سایر وسایل، تحت پوشش این بیمهنامه قرار میگیرند. این بیمه نامه همچنین جبران هزینههای پیشگیری از توسعه آتش را هم شامل میشود. قابل ذکر است که بیمه آتشسوزی خسارات جانی را پوشش نمیدهد.
در شرایط عمومی بیمه آتش سوزی، شرکت بیمه متعهد میشود در قبال حوادث زیر خسارتهای مالی وارده را پوشش دهد:
دلیل بیشتر حوادث آتشسوزی، ترکیب هر نوع مادهای با اکسیژن است که به تبع آن شعله ایجاد میشود. مهمترین و اصلیترین خسارتی که تحت پوشش بیمه آتشسوزی قرار میگیرد، آتش میباشد.
یکی دیگر از زیانهای قابل جبران از طریق بیمه آتش سوزی صاعقه است که شامل تخلیه الکتریکی بین ابر و زمین یا بین دو ابر است که منجر به بروز خسارت میشود. این رخداد عمدتا باعث بروز خسارتهای شدید میشود و در دسته اصلی خدماتی قرار میگیرد که بیمه آتشسوزی به بیمهگذاران ارائه میدهد.
در صورتی که آزاد شدن ناگهانی گاز یا بخار منجر به انفجار شود و خساراتی به بار بیاید جبران ضرر و زیان آن در تعهدات اصلی بیمه آتش سوزی قرار دارد. البته باید توجه داشته باشید که هر نوع انفجاری تحت پوشش بیمه آتشسوزی قرار نمیگیرد و در متن تعهدات بیمه نامهای که تهیه میکنید درج شده است. به عنوان نمونه انفجاری که ناشی از فعل و انفعالات هستهای باشد تحت پوشش این بیمه قرار نخواهد گرفت.
به پوششهایی که باید به صورت جداگانه خریداری و به بیمهنامه آتشسوزی اضافه شوند، پوششهای اضافی بیمه آتش سوزی میگویند. بیمه گزار میبایست طبق موقعیت و شرایط خود نسبت به خرید پوششهای اضافی اقدام نماید. جهت خرید پوششهای اضافی، بیمه گذار ابتدا باید پوششهای اصلی بیمه آتش سوزی را خریداری کند.
هنگام اضافه نمودن هر کدام از خطرات اضافی، حق بیمه بیشتری نیز پرداخت خواهد شد. شرکتهای بیمهگر در پوشش خطرات اضافی با یکدیگر فرق دارند، اما در مجموع خطرهایی که در این لیست قرار دارند شامل زلزله، سقوط بهمن، سیل، آتش فشان، طوفان، سرقت، ترکیدن لوله آب، انفجار تحت فشار صنعتی، سقوط هواپیما، پاکسازی و برداشت ضایعات، رانش زمین، ریزش کوه، برخورد اجسام خارجی به ساختمان، مسئولیت خسارتهای آتش سوزی وارد شده به همسایه و موارد متعدد دیگری میباشند.
بیمه آتش سوزی همه اماکن وقوع آتش سوزی و سایر خسارات ناشی از آن را شامل میشود که در سه دسته اصلی قرار میگیرند:
در بیمه نامه مربوط به اماکن صنعتی افزون بر ساختمان، تأسیسات، ماشینآلات، مواد اولیه موجود و محتویات هر یك از اماکن صنعتی را میتوان در مقابل خطرهای آتشسوزی، انفجار و صاعقه تحت پوشش بیمه قرار داد. موارد تحت پوشش در اماکن صنعتی بسیار گسترده و جامع است و در صورت بروز، بیمه آتش سوزی تمامی خسارتهای وارده را در بر میگیرد.
این نوع بیمه نامه هر نوع منزل مسکونی افراد چه ویلایی و چه آپارتمانی را شامل میشود. در واقع، تمام اماکنی را که صرفا برای سكونت از آن استفاده میشود را تحت پوشش قرار میدهد. این پوشش همه بخشهای ساختمان، مشاعات، تاسیسات و اثاثیه داخل خانه را در بر میگیرد.
تمامی واحدهای تجاری که در آنها فعالیت صنعتی صورت نمیگیرد، زیر مجموعه این دسته از مراکز هستند. فروشگاهها، مراکز تفریحی و هر مکان دیگر غیر صنعتی که دارای فعالیت تجاری باشند میتوانند از این نوع بیمه بهره ببرند و برای جبران خسارتهای وارد احتمالی از این بیمه استفاده نمایند. این پوشش شامل ساختمان، تاسیسات، ارزش دکوراسیون، اثاثیه اداری، موجودی کالاها و... میباشد.
پیشنهاد ما به بیمه گذاران این است که هنگام خرید بیمه آتش سوزی، علاوه بر هزینه بیمه آتش سوزی ساختمان به پوششهای بیمهای خود توجه داشته باشند. در بیمهنامه آتش سوزی، نه تنها خطرات مستقیم ناشی از آتش سوزی تحت پوشش قرار میگیرد، بلکه خسارتهای غیر مستقیم ناشی از نشت، دود، خاکستر و ... هم دارای پوشش بیمهای هستند.
توجه داشته باشید که اگر شما از روی عمد، داراییها و اموال تحت پوشش بیمه را آتش بزنید و موجبات آتشسوزی را فراهم نمایید، نه تنها شامل پوششهای بیمه نخواهید شد، بلکه تحت پیگرد قانونی نیز قرار میگیرید و مجازات میشوید.