بیمه از مهمترین اقدامات آینده نگرانهای است که میتوانید برای زندگی خود انجام دهید. در زمینه خودرو هم که از واجبات است، چراکه جلوگیری از وقوع حوادث رانندگی ممکن نیست. هیچ کس نمیداند چه اتفاق و یا حادثه ای قرار است رخ بدهد. بنابراین، هرچقدر به بیمهکردن اعتقاد بیشتری داشته باشید، آینده خود را امنتر رقم خواهید زد.
امروزه، صنعت بیمه جایگاه ویژهای دارد و در میان انواع آن مهمترین بخشی که سهم اکثریت را به خود اختصاص داده است بیمه شخص ثالث میباشد. یکی از دلایل اصلی سهم بالای بیمه شخص ثالث در بازار ایران، اجباری بودن این بیمه است. بهصورتیکه اگر وسیله نقلیهای تحت این پوشش نباشد، ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد که به آن خواهیم پرداخت. در این مطلب میخواهیم شما را با بیمه شخص ثالث و ضرورت تمدید به موقع آن آشنا کنیم .
بیمه شخص ثالث یکی از مهمترین قوانین بیمهای است که بیش از 50 سال است در کشور ما اجرا میشود. با داشتن این بیمه، مسئولیتهای راننده در برابر اشخاص ثالث جبران میشود. اگر در حادثه و تصادف در برخورد با افراد و خودروهای دیگر خسارت مالی یا جانی به آنها وارد شود، راننده خودروی مقصر، ملزم به جبران خسارت اتفاق افتاده میباشد. در بعضی از حوادث ضرر و زیان بسیار سنگین است و پرداخت چنین خسارتی برای راننده مقصر ممکن نیست.
از این رو، هرگونه خسارت مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالث در حوادث رانندگی به عهده بیمه شخص ثالث است. بر اساس قانون، بیمه شخص ثالث برای تمامی خودروها الزامی است و نداشتن این بیمه عواقب جبران ناپذیری برای دارندگان وسایل نقلیه به همراه خواهد داشت.
در رابطه با نام گذاری بیمه شخص ثالث لازم است بدانید که در این بیمه نامه، مالک وسیله نقلیه که در اکثر بیمه نامهها، بیمه گذار یاد میشود به عنوان شخص اول میباشد. شرکت بیمه که براساس قرارداد، متعهد به جبران خسارات است و در بیمه نامه به عنوان بیمهگر تلقی میشود، شخص ثانی میباشد. و در آخر فرد زیان دیده به عنوان شخص سوم یا ثالث شناخته میشود.
نرخ حق بیمه شخص ثالث به نرخ دیه بستگی دارد. عوامل دیگری همچون نوع و مدل ماشین، نوع کاربری ماشین و غیره نیز بر قیمت بیمه شخص ثالث تاثیرگذار هستند. اما برای محاسبه نرخ حق بیمه شخص ثالث میبایست نرخ دیه محاسبه شود. مبلغی که برای دیه کامل انسان در ماه حرام اعلام میشود، تعیین کننده حق بیمه در بیمه شخص ثالث و تعهدات این بیمه برای پوشش زیانهای جانی و مالی میباشد.
بطور کلی، حداکثر سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث نیمی از مبلغ دیه تعیینشده برای ماههای حرام در هر سال است. در سال 1402 دیه کامل انسان در ماههای حرام یک میلیارد و 200 میلیون تومان و در ماههای غیر حرام 900 میلیون تومان اعلام شده است. حداقل پوشش مالی در سال 1402 به میزان یک چهلم دیه کامل انسان در ماههای حرام یعنی 30 میلیون تومان تعیین شده است. طبق این مبلغ، بیمه مرکزی حداقل و حداکثر حق بیمه پایه را محاسبه نموده و به شرکتهای بیمهگر اعلام میکند.
پوششهای بیمه شخص ثالث به دو دسته پوشش مالی و جانی تقسیم میشوند:
همه خسارتهایی که به اموال شخص دیگری وارد شود، خسارت مالی نامیده میشود. برای نمونه، خسارت به وسایل نقلیه دیگر در تصادفات یا اموال اشخاص ثالث، خسارت وارده به گاردریل و سایر زیانهای مالی تصادفات رانندگی تحت پوشش این بیمه نامه قرار میگیرند.
این پوشش، کلیه خسارات و آسیبهای بدنی و جانی وارده به اشخاص ثالث را جبران خواهد کرد. با دارا بودن بیمه نامه، همه هزینههای خسارت جانی مانند شکستگی، نقص عضو، از کارافتادگی و نهایتا غرامت فوت شخص ثالث و هزینههای درمانی زیان دیدگان توسط تعهدات بیمه شخص ثالث جبران خواهند شد.
عوامل مختلفی در تعیین نرخ بیمه شخص ثالث نقش دارند که عبارتند از:
در وهله اول، به علت اجباری بودن بیمه شخص ثالث در صورت نداشتن آن پلیس راهور حق متوقف نمودن وسیله نقلیه شما را دارد. همچنین، در صورت عدم تمدید به موقع بیمه شخص ثالث، جریمهای برای بیمهگذار لحاظ خواهد شد. اما پرداخت جریمه تنها در حالتی است که خسارتی وارد نشده باشد.
اگر بیمه شخص ثالث شما منقضی شده باشد و طی یک حادثه آسیب جانی و مالی وارد نمایید، پرداخت خسارت نیز بر عهده شما است. در صورتیکه حادثه پیش آمده منجر به فوت بیمهگذار شود، علاوه بر پرداخت جریمه و غرامت، با بازداشت و طی مراحل حقوقی همراه خواهید بود.